මෙරට ජනගහනයෙන් 25% ක් විටමින් D ඌණතාවයන් පෙලෙන බව සමීක්ෂණයකින් හෙළිව තිබේ.
දරුවන්, වැඩිහිටියන් සහ ගර්භනී මව්වරුන් යොදාගනිමින් දිවයින පුරා කළ පරීක්ෂණවලින් මේ බව තහවුරු වූ බව බොරැල්ල වෛද්ය පර්යේෂණ ආයතනයේ පෝෂණ අංශයේ විශේෂඥ වෛද්ය රේණුකා ජයතිස්ස මහත්මිය ප්රකාශ කර තිබේ.
විටමින් D ඌණතාවය අවම කර ගැනීමට හැකි අවස්ථාවන්වල හිරු එළියට නිරාවරණය වීම වැදගත් බව විශේෂඥ වෛද්ය රේණුකා ජයතිස්ස මහත්මිය ප්රකාශ කළාය.
විටමින් ඩී යනු පාරජම්බුල කිරණවලට නිරාවරණය වන විට සම නිපදවන මේද-ද්රාව්ය විටමින් වර්ගයකි. සමහර ආහාර සහ අතිරේකවල විටමින් ඩී අඩංගු වේ. කැල්සියම් අවශෝෂණය කර සෞඛ්ය සම්පන්න ශක්තිමත් අස්ථි ගොඩනැගීමට විටමින් ඩී අත්යවශ්ය වේ. රුධිරයේ සීනි මට්ටම කළමනාකරණය කිරීම, හෘද රෝග සමඟ සටන් කිරීම, හෝමෝන නියාමනය කිරීම සහ මනෝභාවයන් වැඩි දියුණු කිරීම සහ සාන්ද්රණය හා මතකය සඳහා උපකාර කිරීම ද අවශ්ය වේ.
විටමින් ඩී ස්වභාවිකව ලබාගත හැකි හොඳම ප්රභවය වන්නේ හිරු එළියයි. කෙසේ වෙතත්, සෞඛ්ය සම්පන්න සමබර ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස ස්වාභාවිකවම විටමින් ඩී අඩංගු බිත්තර වැනි ආහාර රස විඳීමෙන් ඔබේ දෛනික විටමින් ඩී අවශ්යතා සපුරාලීමට උපකාරී වේ.
විටමින් ඩී බහුල ආහාර ලෙස සැමන්, කුරුල්ලන්, සාඩින්, කෝඩ් අක්මාව, ටින් කල ටූනා, බෙල්ලන්, හතු, ඉස්සන්, බිත්තර, හරක් මස් හා කුකුල් මස් අක්මා, කිරි මේද (බටර්, ඇඹුල් ක්රීම්, චීස් වැනි මේදයේ ඉහළ සහ මධ්යම ප්රතිශතයක් සහිත ඕනෑම කිරි නිෂ්පාදන), මාළු මේදය හැඳින්විය හැක